Volkswagen Mark IV Forum banner

Niezawodność 1.4 16V

5.7K views 7 replies 6 participants last post by  matt8808  
#1 ·
Mój przyjaciel poprosił mnie o radę w poszukiwaniu mk4 1.4 16V... moim pierwszym instynktem było powiedzieć, żeby tego unikać za wszelką cenę, biorąc pod uwagę całą gamę problemów, jakie może mieć ten silnik - ale słyszałem od znajomych, że późniejsze wersje DBW montowane w 02/03 nie cierpią z powodu plagi problemów, które miały wcześniejsze modele. Czy ktoś wie, czy wprowadzono jakieś faktyczne zmiany w konstrukcji tych silników (oprócz oczywiście przepustnicy DBW), aby je rozwiązać, czy też po prostu te samochody są nowsze, a typowe problemy pojawią się wraz z użytkowaniem/wiekiem?

#2 ·
Grzechotanie popychaczy/dolnego końca.

Duże zużycie oleju, ale gęstszy olej zwykle to naprawia.

Jest też jakaś usterka skrzyni biegów, ale nie pamiętam, czy dotyczy ona 1.4.

Prawdopodobnie mniej więcej to samo, co w każdym innym silniku w gamie VW, jeśli się nad tym zastanowić.

#4 ·
Dzięki za odpowiedzi, chłopaki. Dobra wiadomość o twoim silniku, Matt, niech długo służy [:)]

[quote user="Chris."]Grzechotanie popychaczy/dolny koniec. Duże zużycie oleju, ale gęstszy olej zwykle to leczy. Jest też jakaś usterka skrzyni biegów, ale nie pamiętam, czy dotyczy 1.4[/quote]

Znam dobrze problem ze skrzynią biegów, ukąsił moje Audi [:(] Sprawdzę kody skrzyni biegów w każdym samochodzie, który zostanie sprawdzony. Czy późniejsze 1.4 również cierpią na grzechotanie i zużycie oleju? A może powinienem powiedzieć, czy będą, z kilkoma milami pod nimi?

#8 ·
Jeśli chodzi o zużycie oleju, mój jest serwisowany co 10 tys. km, sprawdzam wszystkie poziomy płynów między serwisami i NIGDY nie musiałem dolewać oleju ani niczego w tym rodzaju. Jedyne rzeczy, które wkładam, to benzyna, płyn do spryskiwaczy i powietrze w oponach. Nigdy nie miałem żadnych grzechotów z mojego samochodu pod względem mechanicznym.... miał tylko 20 tys. km na liczniku, kiedy go kupiłem i w ciągu 25 tys. km, które nim przejechałem, jedyne, co musiałem wymienić, to opony, wydech i silniczek tylnej wycieraczki. Moim zdaniem to świetne samochody, jeśli uda ci się kupić taki, który nie był nadużywany przez poprzednich właścicieli. Kupiłem swój używany od dealerów, ale później dowiedziałem się, że pierwotnymi właścicielami byli starsi państwo.... dobrze wiedzieć, że żadni młodzi kierowcy nie mieli z nim swoich złych zamiarów! Jeśli sprawdzisz szczegółowo historię samochodu przed zakupem, na pewno znajdziesz świetny samochód [au], jeśli jest zadbany, również przetrwa wiecznie [Y]