Dzisiaj wymieniłem wadliwy silnik (przełącznik pozycjonowania), załączam zdjęcie wymienionego elementu (1J2907511A).
Jeśli jesteś taki jak ja i chcesz, żeby wszystko działało i lubisz dłubać, to polecam tę pracę, bo na koniec poczułem się nagrodzony!
Z konsolą środkową samochodu w kawałkach i schowkiem odłączonym (musisz usunąć wszystkie części konsoli środkowej; tam, gdzie znajduje się hamulec ręczny / popielniczka).
W końcu dojdziesz do nagrzewnicy, którą również usunąłem, aby zobaczyć klapy pozycjonujące i zrozumieć, jak działają.
Najtrudniejszą częścią pracy było usunięcie, a następnie ponowne zamocowanie części silnika (1J2907511A), ponieważ jest to ciasna przestrzeń do pracy. Jest kilka grubych wiązek przewodów i związałem je opaskami zaciskowymi, aby zyskać więcej miejsca dla mojej ręki i obolałych nadgarstków.
Zamontowanie tego jest dość trudne do wyjaśnienia i w pewnym sensie chciałoby się mieć "3 ręce", zrobiłem to w ten sposób, że nacisnąłem przycisk recyrkulacji na Climatronicu, jednocześnie wciskając silnik (1J2907511A) w klapy i czując, jak "klika", a następnie widać, jak porusza się klapa. Ten silnik "pozycjonuje" 2 klapy i stwierdziłem, że łatwiej jest przymocować czarną (cieńszą) część do klap pozycjonujących niż białą (grubszą) część.
Spędziłem kilka dobrych godzin, upewniając się, że pozycjonują się prawidłowo, naciskając w kółko przełącznik recyrkulacji. Następnie, gdy byłem zadowolony, przykręciłem silnik (1J2907511A) z powrotem i przetestowałem kilka razy, aby upewnić się, że działa.
Rzeczywiście miałem wadliwy silnik, który w ogóle nie wydawał się działać. Użyty przeze mnie zamiennik (1J2907511A) był używaną częścią z serwisu eBay za około 15 funtów. VW chciał coś w rodzaju 205 funtów plus VAT (tylko za część). Szczerze mówiąc, dla spokoju ducha zapłaciłbym za to (po doświadczeniu tak wielu wadliwych modułów zamków drzwi). Jestem jednak szczęśliwy i przekonany, że używana część za 15 funtów będzie działać dobrze. Przetestowałem ją z istniejącym przewodem, aby sprawdzić, czy działa, zanim ją zamontowałem.
No i proszę, mam nadzieję, że to komuś pomoże, kto ma ten błąd, nie chciałem otwierać posta i go nie kończyć.
Sean